NexT IFF 2012: Ziua 4 - 31 martie

La NexT 2012, după trei zile pline de filme, de discuții despre acestea și de evenimente conexe, sâmbătă (31 martie) vor fi dezvăluite filmele câștigătoare ale celei de-a șasea ediții. Până la Gala de Închidere, când se vor anunța câștigătorii acestui an, NexT așteaptă spectatorii cu programe diverse, pentru cei mici, dar și pentru cei mari, la Cinema Scala, Cinema Studio și Café Verona Cărturești. 
În ultima zi de seminarii la Café Verona Cărturești, începând cu ora 10.00, invitații străini Hanna Sohlberg (membru Juriu NexT 2012, directoarea Festivalului Pixel din Suedia), Jean Charles Mille (fondator Premium Films, Paris) și Simon Perry (președinte al Ateliers du Cinèma Européen, Paris) vor discuta despre noile mijloace de distribuție de film și despre fenomenul pirateriei. De la ora 12.00, seminariile NexT continuă cu prezentarea programului MEDIA despre modalitățile de finanțare ale filmelor independente. Prezentarea, susținută de Valentina Miu, va fi completată de un studiu de caz realizat de regizorul Tudor Giurgiu.
Seminariile celei de-a șasea ediții a festivalului se vor încheia cu prezentarea organizației britanice Cinephilia Services, ce va lansa în cadrul NexT proiectul Free Reel România. Programul se va desfășura în vara acestui an, în parteneriat cu diferite ONG-uri românești și vizează comunitățile rurale din România care au acces redus sau inexistent la cinematografe. În cadrul Free Reel România vor avea loc seminarii pe teme de cinema, iar participanții vor realiza o serie de scurtmetraje. Producțiile vor fi difuzate ulterior la diverse festivaluri din Marea Britanie și România, iar cel mai implicat participant în realizarea acestora va avea șansa de a primi o bursă de 20 de săptămâni la Brighton Film School Central din Marea Britanie.
Seminariile NexT 2012 au fost prezentate de JTI.

Primul program al zilei de sâmbătă, NexT Kids – prezentat de Cartoon Network, va umple cinematograful Studio cu veselie și culoare. De la ora 11.00, NexT Kids le promite copiilor, părinților și bunicilor o evadare într-o lume fermecată, ca-n povești.  Programul NexT Kids, dedicat copiilor cu vârste între 5 și 12 ani, este alcătuit dintr-o  proiecție de filme scurte pentru copii și o serie de activități pentru cei mici create de invitații speciali: regizorii Cristina Iliescu, Stanca Radu și Nikolaus Eckhard, actrița Raluca Răcean Gorgos, și Dr. Ilinca Cioculescu. Boribon va aduce la NexT Kids cele mai frumoase jucării.
Partenerul programului, Cartoon Network, l-a invitat la NexT Kids pe „curajosul” Scooby-Doo, dar și pe cele mai noi și mai haioase personaje din „Uimitoarea lume a lui Gumball” – Gumball și Darwin, în persoană. Jocuri pentru dezvoltarea atenţiei şi a spiritului de echipă, provocări amuzante şi multe premii îi aşteaptă pe cei mici la activităţile Cartoon Network.
Clipul dedicat programului NexT Kids, prezentat de Cartoon Network, poate fi vizionat mai jos.


Programul de sâmbătă va continua la Cinema Studio, după reluarea programului IV de competiție, cu proiecţia specială a filmului „California Dreamin’ (Nesfârşit)” (regia: Cristian Nemescu, sound concept: Andrei Toncu) de la ora 16.45. Filmul a câștigat o serie de premii importante, printre care Un Certain Regard la Festivalul de Film de la Cannes și a fost prezentat în numeroase festivaluri. 
De la ora 20:00 va fi proiectat în reluare lungmetrajul indie „Littlerock” (r. Mike Ott), câştigător al Premiului Publicului la AFI Fest ȋn 2010 şi prezentat anul acesta la NexT ȋn cadrul secţiunii Şi ei au fost NexT Generation.

Pentru că nu numai spectatorii își doresc să revină an de an la NexT, ci și foștii invitați, secțiunea Festival Friends – prezentată de HBO va proiecta, în cadrul a două programe, scurtmetraje realizate de prieteni vechi ai festivalului la Cinema Scala, de la ora 13.00, respectiv 16.00. Dedicată în mod special filmelor realizate de apropiații Societății Culturale NexT, proiecțiile Festival Friends vor cuprinde nu numai filme ale unor regizori deja cunoscuți publicului, precum Tudor Giurgiu, Paul Negoescu, Nash Edgerton, Iulia Rugină și Stanca Radu ci și scurtmetraje realizate de adolescenți. Anul acesta, Festival Friends va prezenta și scurtmetraje realizate de liceeni pasionați de cinema și pe care NexT dorește să îi sprijine în demersul lor, cu speranța că la edițiile viitoare vor ajunge să facă parte din competiție. După fiecare dintre proiecțiile Festival Friends va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmelor.



Pe toată perioada festivalului, Cinema Studio va găzdui și un târg de cărți și DVD-uri. Librăria Cărturești, Librăria Engleză Anthony Frost, Gazeta Sporturilor și Pro Video au venit la NexT cu cea mai bună selecție de filme și cărți axate pe cinematografie sau romane ce au fost transformate în filme. La standul librăriei Cărturești se regăsesc, printre altele, și titluri distribuite de Transilvania Film și Parada Film. Târgul de film se va desfășura la Cinema Studio, în foaier și în Sala de Mamură, zilnic, între orele 16:00 - 21:00, cu excepția zilei de sâmbătă, când standurile vor fi deschise de la ora 11:00, o dată cu începerea programului dedicat celor mici,  NexT Kids.

Gala de Închidere a celei de-a şasea ediţii a festivalului va avea loc la Cinema Scala, sâmbătă, 31 martie, începând cu ora 19:30, și va dezvălui marii câştigători ai premiilor NexT din acest an. Publicul NexT va putea viziona filmele premiate de la ora 20.30.
Cele 27 de titluri din competiție au concurat pentru Trofeul NexT, oferit de Institutul Cultural Român și Kodak CineLabs România, Premiul „Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, oferit de Institutul Cultural Român, Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră, oferit de Institutul Cultural Român, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio, Premiul Publicului, oferit de Societatea Culturală NexT și Premiul Publicului pentru film românesc, oferit de Cocor Media Channel.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în „Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.
Festivalul Internațional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național

Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone
Susținut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărturești, Stage Expert, Abis, Kodak CineLabs Romania, Cartoon Network, Noumax, HBO, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, UNATC, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Centrul Cultural Ungar, Delegația Wallonie-Bruxelles, Institutul CAMOES, Goethe Institut, J’ai Bistrot, Turbohalle, La Fântâna, Pas Boutique
NexT Kids este un program prezentat de Cartoon Network, susținut de Itsy Bitsy și Gazeta Sporturilor și promovat de urbankid.ro și prokid.ro.

Clubul festivalului: Coyote Cafe
Bilete disponibile prin Ticket Fan.

0 comentarii: