NexT IFF 2012: Ziua 2 - 29 martie

După o primă zi de NexT care a luat cu asalt capitala, festivalul continuă joi, 29 martie, cu programe în premieră și proiecții maraton, atât la Cinema Scala cât și în noua locație a evenimentului, Cinema Studio! De asemenea, ziua de mâine (joi, 29 martie) va da startul seminariilor NexT, prezentate și anul acesta de JTI.

Cea de-a doua zi de festival va debuta la ora 10.00 cu masterclass-ul de actorie susținut de Gabriel Spahiu la Café Verona Cărturești. Gabriel Spahiu, actor de teatru şi film, muzician, dansator şi profesor de actorie, va vorbi despre una dintre problemele majore cu care se confruntă un actor atunci când joacă, și anume despre „conştiinţa de sine“. În plus, va dezvălui „unelte“ care pot eficientiza în mare măsură munca regizorului cu actorul pe platoul de filmare. Anul acesta, Gabriel Spahiu este unul din membrii juriului NexT.

De la ora 11.30, în centrul discuțiilor va rămâne tot actoria, de această dată din perspectiva unui fenomen care a luat amploare în ultimii ani, cel al școlilor de actorie. Sub titlul „Școli de actorie: Ce și de ce?”, seminarul îi va avea ca invitați pe Dorotheea Petre (școala de actorie Fii Actor), Alina Grigore (Centrul de Creație InLight), Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguţă (ACTORIEDEFILM.RO). De la ora 13.30, ultimul seminar al zilei de joi va fi susținut de coordonatorul Berlinale Talent Campus - Matthijs Wouter Knol – care va discuta despre beneficiile networking-ului, alături de actrița Ioana Flora, care a trăit experiența Berlinale Talent Campus chiar anul acesta. Intrarea la seminarii este liberă, în limita locurilor disponibile.


La Cinema Scala va continua joi (29 martie) competiția festivalului, de la ora 17.00 și de la ora 20.00 cu două programe de scurtmetraje din selecția realizată de criticul de film Andrei Gorzo și co-selecționera lui, Irina Trocan. După cum dezvăluie Andrei Gorzo, competiția acestei ediții conține câteva filme incisive despre sexualitate. Două dintre acestea, „În intimitate” (r: Francisco Javier Rubio Rodrigo, Huesca International Film Festival 2011) și „Infern”(r: Carlos Conceiçaõ,  IndieLisboa 2011), vor face parte din programul de joi. Printre scurtmetrajele ce vor fi proiectate în cea de-a doua zi de festival se numără şi filmele româneşti „Hello Kitty” (r. Millo Simulov) și „Chefu’ ” (r. Adrian Sitaru), acesta din urmă având premiera mondială anul acesta la Festivalul Internațional de Film de la Rotterdam. Cel mai emoționant film din competiția NexT 2012 este, după cum declară criticul Andrei Gorzo, „Pe malurile Mediteranei” (r. Olivier Py, Clermont Ferrand IFF, Montpellier IFF), în care regizorul întreprinde o „căutare a timpului pierdut”, prin arhiva cinematografică a propriei familii, ce constă din înregistrări făcute de părinții săi, cu o cameră de amator, în anii ’60 și ’70. Scurtmetrajul face parte din calupul de competiție ce va fi proiectat începând cu ora 17.00.
După fiecare din cele două calupuri de competiție va avea loc o sesiune de întrebări și răspunsuri cu realizatorii filmelor.

La cea de-a doua locație a festivalului, Cinema Studio, spectatorii vor putea să (re)vadă joi în reluare primul program de competiție iar apoi, de la ora 15.30, sunt invitați să vizioneze scurtmetrajele ce au făcut parte din competiția Festivalului BuSho (Budapest Short International Film Festival).
Începând cu ora 18.00, proiecţiile continuă la Cinema Studio cu secţiunea tradiţională  Şi ei au fost NexT Generation II, care va prezenta lungmetrajul indie „Littlerock” (Premiul publicului la AFI Fest) de Mike Ott, fost participant la NexT în 2009. Mike Ott este considerat unul dintre cei mai promițători tineri regizori independenți americani, câștigând „Someone to Watch Award” la Independent Spirit Awards. Publicul îl va putea întâlni pe Mike Ott anul acesta la NexT, atât la proiecția filmului său, cât și la seminarul de regie de film pe care îl va susține pe data de 30 martie, de la ora 12.00, la Café Verona Cărturești - „Pasul de la scurt la lungmetraj pentru regizorii independenți”.


Poate unul dintre cele mai așteptate programe ale ediției de anul acesta, NexT Imaginaria, va începe la ora 20.30 la Cinema Studio. O noutate a Festivalului Internațional de Film NexT, programul NexT Imaginaria îi invită pe spectatori să pășească prin universuri paralele, lumi fantastice, istorie alternativă, utopii și distopii, viziuni tulburătoare și temeri întunecate. NexT Imaginaria cuprinde scurtmetraje SF, fantasy și horror, animații amuzante și filme cu vampiri. Filmele incluse în această secțiune provoacă publicul să își imagineze un viitor controlat de computere, viața de apoi și viața anterioară, sau că Domnul cu Coasa ar exista cu adevărat, și nu numai.
NexT Imaginaria @ NexT 2012
    
  Vezi  mai multe  video    din   evenimente

Abonamentele şi biletele pentru Festivalul NexT 2012 s-au pus în vânzare în reţeaua TicketFan (în magazinele Flanco şi la Librăria Engleză Anthony Frost), pe www.ticketfan.ro și la casele de bilete de la Cinema Scala și Cinema Studio. Spectatorii pot opta între diferite tipuri de abonamente şi bilete iar studenţii beneficiază de preţ redus. Festival Pass-ul costă 100 de lei (80 de lei pentru studenţi) şi este valabil pentru toate proiecţiile din timpul Festivalului NexT, cu excepția programului Oscars Night. Cei care cumpără acest tip de abonament vor primi şi catalogul festivalului şi geanta oficială, la prima prezentare a abonamentului la intrarea în cinematograf. Abonamentul de 10 proiecţii costă 80 de lei (60 de lei pentru studenţi) iar cel de 5 proiecţii, 40 de lei (25 lei pentru studenţi). Biletul de 1 proiecţie este 10 de lei (7 lei pentru studenţi). Biletul pentru programul special Oscars Night costă 15 lei în avans, respectiv 20 de lei în ziua proiecţiei, şi include şi accesul la petrecerea din Coyote Café. Biletul pentru NexT Kids costă 5 lei iar însoţitorii de grup (grupuri peste 5 copii) au accesul liber.
Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în „Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Festivalul Internațional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.
Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național

Recomandat de Radio ZU

Partener de comunicare: Vodafone

Susținut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia

0 comentarii: