Godot Cafe-Teatru: Julius Caesar - 19 februarie

Duminică, 19 februarie, de la ora 20:00, Godot Cafe-Teatru invită publicul la un spectacol-eveniment: „Julius Caesar” de William Shakespeare, în regia lui Eugen Gyemant. Un show excentric cu Tudor Aaron Istodor, Lucian Iftime, Dan Rădulescu, Emilian Oprea, Andrei Seușan și Ionuț Grama. Scenografia, costumele și afișul –  Tudor Prodan; coregrafia – Andrea Gavriliu. Pe Blănari nr.14.

După succesul cu „Bullets over Lipscani” – comedia ‘noir’ inspirată de textele lui Woody Allen – tânărul regizor Eugen Gyemant revine la Godot cu o propunere inedită: „Julius Caesar” de William Shakespeare. Spectacolul, care a avut premiera pe 13 ianuarie 2012, marchează prima montare a unei tragedii  shakespeariene pe scena de pe Blănari nr.14.

Păstrând textul și problematica piesei lui Shakespeare, spectacolul transformă Roma antică într-un cabaret cu scenă și podium. Cântecul, dansul, decadența și opulența transportă publicul – luat ca martor la evenimentele care au loc pe scenă și în sală –  într-o lume atemporală în care Cezar (Tudor Aaron Istodor) este un showman excentric cu boa în jurul gâtului, Calpurnia (Andrei Seușan) cantă lasciv canțonete, Marc Antoniu (Emilian Oprea) are aspectul unui un rocker tatuat, iar senatorii (Lucian Iftime, Dan Rădulescu, Andrei Seușan și Ionuț Grama) ascund mașete și pistoale sub sacourile cambrate. ”Julius Caesar” de la Godot poartă marca satirică a lui Eugen Gyemant, amintind de filmele lui Tarantino sau Baz Luhrman. Iar ambalajul comic, ironic și extravagant, contrastează cu jocul în cheie realistă al actorilor, care redă, de fapt, gravitatea subiectului piesei.

În viziunea lui Eugen Gyemant, Cezar este „un zeu de cabaret, o divă în mizerie, un Peter O`Toole beţiv şi travestit, care nu-şi poate imagina că cineva ar putea să încerce vreodată să-l asasineze”, dar care devine victima propriului show. „Cei care îl omoară nu vor decât să vadă dacă Caesar este cu adevărat zeul pe care ei îl adoră, şi care nu este unul al vechilor reguli şi valori republicane, ci al seducţiei, al talentului şi al puterii de a face ceea ce nimeni nu crede că este posibil. Uciderea lui Julius Caesar, pentru care totul e un spectacol, este performată în public şi în mijlocul publicului, prezent în fiecare situaţie a piesei. E un spectacol roman, cu pâine, circ şi violenţă, care pune spectatorul în intimitatea ridicolă, senzuală, sacră a unui Julius Caesar căruia să poată să i se uite pe sub fustă.”

Regia: Eugen Gyemant. Distribuția: Tudor Aaron Istodor, Lucian Iftime, Dan Rădulescu, Emilian Oprea, Andrei Seușan, Ionuț Grama. Scenografia, costumele și afișul: Tudor Prodan. Coregrafia: Andrea Gavriliu.

Godot Cafe-Teatru propune un concept unic, îmbinând fizionomia unei cafenele cu cea a teatrului clasic. Este un spaţiu multicultural elegant, cu atmosferă interbelică, dotat cu scenă, cortină şi pian. Un loc în care pur şi simplu te simţi bine. Dedicat exclusiv evenimentelor culturale independente, Godot prezintă în fiecare seară spectacole de teatru contemporan, concerte, impro-show-uri, proiecţii de film sau expoziţii de fotografie. Din noiembrie 2010, când şi-a deschis porţile, Godot a fost gazda unui număr impresionant de artişti care au susţinut spectacole şi concerte cu sala plină. La Godot, cafeaua se serveşte alături de artiştii preferaţi, în fiecare zi, pe Str. Blănari nr. 14.

0 comentarii: