Club A: Dresoarea de fantome - 19 februarie

Dresoarea de Fantome de Ion Băieșu - duminică, 19 februarie, ora 19:00
 Dresoarea - Daniela Moldovan
Paznicul - Traian Tudorică
Muzicantul Castelului – Marius Păunescu
scenografie, costume, aranjament muzical, regie - Mihaela Boboc Manea
Este un text care te obligă la creativitate prin parabola propusă, care te provoacă să „nu rămâi încremenit în proiect"
De ce?
Prin universalitatea poveștii - tulburător de simplu: o dresoare de conștiințe, paranoică, crede că dincolo de orice spațiu și timp își poate impune în modul cel mai aberant și primitiv ideile și principiile unui regim pe care îl slujeste obedient și fără discernamânt chiar și unor biete fantome. Totuși, în jalnicul și halucinantul său demers, se izbește de un paznic analfabet, devenit un fel de înger păzitor al celor ce ar urma să fie spălați pe creier. Ce luptă inegală între binele încarcerat și răul dezlănțuit!...Și cât de previzibilă și necesară este paradoxală crima săvârșită de Paznic pentru a scăpa de Răul/Dresoare pentru ca Oamenii/Fantome să fie Liberi!
Baieșu reușește să se abstragă în mod excepțional unei specifități românești, limitative și se aruncă abisal și cu un umor universal valabil, cinic și inconfundabil, în "castelul" unde bântuie Fantomele sistemului concentraționar, călcate în picioare cu bestialitate de Dresoarea/Dictator.
Tragic, adevărat și posibil oriunde și oricând! Asasinii/dresori de conștiințe și libertate umblă printre noi... chiar la scara istoriei imediate, nu numai trecute. Este suficient să simțim fiorii reci ai RĂULUI ABSOLUT, amintind numai prezentul, cât se poate de real.

0 comentarii: