The Light Cinema: The Enchanted Island

The Light Cinema prezinta
The Met Live in HD

In continuarea stagiunii MET OPERA NEW YORK LIVE HD
Va invitam sambata 21 ianuarie, ora 20.00 la

The Enchanted Island

O fantezie in stil baroc inspirata de pastisele din secolul al 18-lea


William Christie dirijeaza opera scrisa si conceputa de Jeremy Sams, care foloseste arii de Handel, Vivaldi, Rameau si altii pentru a spune o poveste noua cu personaje din Furtuna si Visul unei nopti de vara de Shakespeare. Distributia este formata din Danielle de Niese, Joyce DiDonato, David Daniels, Plácido Domingo si Luca Pisaroni, intr-o productie de Phelim McDermott si Julian Crouch.

Transmisia The Met: Live in HD la nivel mondial pe 21 ianuarie.
In Bucuresti, la The Light Cinema transmisia operei va incepe la ora 20.00.


The Enchanted Island, o opera in premiera mondiala care combina muzica baroc cu un nou libret in limba engleza cu personaje din Furtuna si Visul unei nopti de vara de Shakespeare, a avut premiera la Metropolitan Opera pe 31 decembrie 2011. Conceputa si scrisa de faimosul artist britanic, Jeremy Sams, care a debutat la Met, The Enchanted Island va fi dirijata de renumitul specialist in baroc William Christie si vazuta intr-o productie fantastica realizata de regizorul Phelim McDermott si coregraful Julian Crouch care impleteste tehnici teatrale din secolul al 18-lea cu proiectii video avansate. Distributia include un numar de cantareti virtuosi renumiti in intreaga lume. Joyce DiDonato are rolul vrajitoarei Sycorax, iar David Daniels este dusmanul ei supranatural, vrajitorul Prospero; in alte roluri ii putem vedea pe Plácido Domingo in rolul lui Neptun, zeul marilor; Danielle de Niese este spiridusul Ariel; Lisette Oropesa este fiica lui Prospero, Miranda; Anthony Roth Costanzo este naufragiatul print Ferdinand; iar Luca Pisaroni este maleficul fiu al vrajitoarei Sycorax, Caliban. De asemena, din echipa de creatie a The Enchanted Island fac parte designerul de costume Kevin Pollard, directorul de lumini Brian MacDevitt, regizorii de animatie si proiectie de la Fifty Nine Productions si coregrafa Graciela Daniele. Consilierul muzical al productiei este Ellen Rosand. Spectacolul de pe 21 ianuarie va fi transmis in direct in intreaga lume facand parte din seriile de spectacole oferite de The Met: Live in HD, care in momentul de fata sunt vizionate in mai mult de 1,600 cinematografe din 54 tari.
The Enchanted Island este o opera contemporana realizata in conformitate cu traditionala lucrare din secolul al 18-lea, in care librete noi au fost combinate cu muzica din compozitii diferite pentru a crea piese de teatru cu totul noi. Traditia a fost deosebit de populara in Londra, Handel fiind un practicant distins. Partitura pentru The Enchanted Island cuprinde selectii dintr-o varietate de opere baroc, cantate si oratorii, dintre care multe sunt rareori interpretate in sali de specatacole de opera contemporane.
Partitura include muzica din multe lucrari de Handel, in special din operele Alcina, Amadigi di Gaula, Ariodante, Atalanta, Deidamia, Partenope, Semele, Tamerlano, si Téséo; oratoriile Hercules, Iuda Maccabaeus, La Resurrezione, Susanna, si Il Trionfo del Tempo o del Disinganno, cantatele "Tanti strali al sen mi scocchi" si "Notte Placida e Cheta"; oda " L’Allegro, il Penseroso ed il Moderato" si " Zadok the Priest," unul dintre cele patru imnuri de incoronare ale compozitorului.
Alte lucrari prezente in The Enchanted Island sunt opere de Vivaldi cum ar fi Argippo, Il Bajazet, Farnace, Griselda, Tito Manlio si La Verità in Cimento, cantata sa "Cessate, omai cessate," si motetul sau pentru contralto; operele Castor et Pollux, Hippolyte et Aricie si Les Indes Galantes de Rameau; opera lui Campra Idoménée; cantata lui Ferrandini "Il Pianto di Maria", de multe ori atribuita lui Handel, si opera lui Leclair Scylla et Glaucus.
Sams, un regizor renumit al scenei britanice, scriitor, traducator, compozitor si textier, a creat un libret in limba engleza pentru The Enchanted Island care combina intrigile din doua piese ale lui Shakespeare. In povestea lui Sams, razboiul supranatural dintre Prospero din Furtuna si rivala sa, vrajitoarea Sycorax, este intrerupt de un cvartet de vizitatori neasteptati ai insulei: cele patru indragostiti din Visul unei nopti de vara, a caror croaziera din luna de miere se sfarseste cu un naufragiu. Conflictele care urmeaza si complicatiile romantice ii implica, de asemenea, pe fiica lui Prospero, Miranda, pe Caliban, fiul malefic al vrajitoarei Sycorax, pe printul naufragiat Ferdinand, pe spiridusul Ariel si pe Neptun, regele lumii subacvatice.
Renumitul specialist in stil baroc Christie si-a facut debutul la Met in sezonul trecut cu opera lui Mozart, Così fan tutte. Explorarile sale aventuroase in repertoriul baroc, in special cu ansamblul sau Les Arts Florissants, l-au facut sa-si castige o reputatie internationala ca fiind un istoric si muzician desavarsit. In Franta, unde locuieste, i-a fost acordata distinctia Legiunii de Onoare si statutul de membru atat in Ordinul Artelor si Literelor si cat si in Academia de arte frumoase.
Aceasta va fi echipa lui McDermott si a lui Crouch in al treilea contract la Met, dupa Gala aniversara de 125 ani si punerea in scena a foarte apreciatei premiere Met, Satyagraha de Philip Glass. Designerul de costume Pollard si-a facut debutul la Met cu Satyagraha, iar directorul de lumini MacDevitt s-a ocupat de premierele Met Doctor Atomic de Adams si Armida si Le Comte Ory de Rossini. Fifty Nine Productions, care s-au ocupat de proiectii pentru cele doua productii Met anterioare ale lui McDermott si Crouch, au facut recent animatia si proiectiile pentru castigatorul premiului Tony de pe Broadway - War Horse. Daniele, coregrafa de pe Broadway revine la Met dupa debutul ei cu Armida de Rossini din sezonul 2009-10.
In sezonul trecut la Met, DiDonato a avut cele mai recente interpretari ca Composer in reluarea operei lui Strauss - Ariadne auf Naxos si ca Isolier in premiera Met Le Comte Ory. De asemenea, ea a interpretat-o pe Rosina din Il Barbiere di Siviglia de Rossini – spectacol care a fost transmis in toata lumea facand parte din seriile Met: Live in HD – precum si pe Cherubino din opera lui Mozart, Le Nozze di Figaro si pe Stephano in Romeo et Juliette de Gounod. Rolurile principale ale lui Daniels la Met includ Orfeo din noua productie Orfeo ed Euridice (2007 si 2011), Bertarido din premiera Met, Rodelinda de Handel (2004), Sesto din opera lui Handel, Giulio Cesare si Oberon din Visul unei nopti de vara. De la debutul sau din 1968, Domingo a cantat in mai mult de 600 de spectacole la Met avand un repertoriu mereu in expansiune. Printre aparitiile sale cele mai recente se numara Orest din opera lui Gluck Iphigénie en Tauride (transmisa HD in direct sezonul trecut), personajul eponim din Simon Boccanegra de Verdi, Maurizio din Adriana Lecouvreur de Verdi, si imparatul Qin in premiera mondiala a lui Dun, The First Emperor (2006). In acest sezon, el va efectua o reluare a operei Madama Butterfly de Puccini, incepand cu 5 decembrie.
De Niese, care colaboreaza frecvent cu Christie, si-a facut debutul la Met cu Barbarina din Le Nozze di Figaro in 1999. Rolurile ei ulterioare au inclus Cleopatra in Giulio Cesare, Euridice in Orfeo ed Euridice, Susanna in Le Nozze di Figaro si Despina in Così fan tutte. La inceputul acestui sezon, Pisaroni l-a interpretat pe Leporello in noua productie Don Giovanni de Mozart. De asemenea, publicul de la Met l-a auzit in rolul lui Publio din La Clemenza di Tito de Mozart si in personajul eponim din Le Nozze di Figaro. Oropesa a avut aparitii la Met printre care Lisette in noua productie a lui Puccini La Rondine (2008), Susanna din Le Nozze di Figaro, Amore din Orfeo ed Euridice si Rhinemaiden Woglinde in noua productie din 2010 a lui Wagner Das Rheingold.
Cei patru indragostiti din Midsummer vor fi interpretati de Layla Claire (Hermia), DeShong Elizabeth (Helena), Paul Appleby (Dimitrie) si Madore Elliot (Lysander, facandu-si debutul la Met). In prezent Claire, Appleby si Madore sunt membri ai programului Lindemann de dezvoltare a tanarului artist de la Met.

The Enchanted Island transmisie HD in direct
Matineul de la New York din 21 ianuarie al operei The Enchanted Island, gazduit de soprana Deborah Voigt, va fi transmis in intreaga lume facand parte din seriile The Met: Live in HD, care in momentul de fata sunt vizionate in 1,600 cinematografe din 54 tari.
 
The Enchanted Island Live HD la The Light Cinema
Sambata, 21 ianuarie, ora 20:00 / Tarif :  65 lei
Biletele se  pot achizitiona de la casele de bilete The Light Cinema
Liberty Center, Soseaua Progresului 151-171   LA 10 MINUTE DE PIATA UNIRII
(Tramvaie: 8,11,23,25,32/Autobuze: 117,173, 220) PARCARE GRATUITA
PENTRU REZERVARI SI INFO: 021 3699740/ 021 3699797 / info@lightcinemas.ro
 www.lightcinemas.ro;   www.facebook.com/TheLightCinema

0 comentarii: