Centrul Ceh : Drogurile in Cehia si Romania

Luni si marti va invitam la Centrul Ceh sa luati parte la doua evenimente care dezbat problema drogurilor in Cehia si Romania.

Luni puteti viziona documentarul cehesc Katka iar marti va invitam la o dezbatere despre modalitatile de control ale consumului de droguri in doua tari din fostul bloc comunist, care, in anii 90, au plecat de pe pozitii similare, insa in prezent au directii diferite: Republica Ceha si Romania.

KATKA / regia: Helena Trestikova / 2010, 90 min. / subtitrari in engleza / LU 28 noiembrie / 20h00 /// Centrul Ceh / intrarea libera

Remarcabilul documentar al Helenei Trestikova urmareste 14 ani din viata unei tinere dependente si lupta ei zadarnica cu dependenta de droguri. Regizoarea inregistreaza afundarea Katkai de-a lungul timpului intr-un cerc vicios al hotiei, prostitutiei si al degradarii fizice si psihice, un cerc vicios care este intrerupt din cand in cand de speranta incetarii consumului de droguri.

Filmul a primit recent doua premii la RIDM Montreal si premiul Czech Lion pentru cel mau bun documentar cehesc al anului 2010.

/// FB event aici
<http://www.facebook.com/profile.php?id=100001078558329&ref=pb#!/event.php?eid=150321318402535>

POLITICA DROGURILOR IN CEHIA SI ROMANIA / MA 29 noiembrie / 18h00 /// Centrul Ceh / intrarea libera

Va invitam la o conferinta publica despre modalitatile de control ale consumului de droguri in doua tari din fostul bloc comunist: Republica Ceha si Romania. Vendula Belackova (Addictology Centre, Charles University, Praga) si Valentin Simionov (RHRN, Romania) discuta despre dezincriminarea consumului de droguri si prohibitie.

Republica Ceha are un nivel de toleranta asupra drogurilor, mai ridicat decat cel al Romaniei. In Romania posesia de droguri este pedepsita de lege, insa consumul de droguri este printre cele mai scazute din Europa. Doua modele diferite, acelasi scop: protejarea populatiei fata de efectele negative ale drogurilor. Care este logica progresismului ceh? Ce plusuri si minusuri are legislatia romaneasca antidrog? Publicul este invitat sa reflecteze asupra evolutiei permanente a politicilor in incercarea de a tine pasul cu schimbarile de pe piata drogurilor.

In cadrul conferintei se va discuta despre:
- scurt istoric al consumului de droguri in Cehia si Romania
- drogurile in perioada comunista
- intre toleranta si represiune
- dependenta de droguri: delict sau boala?
- cine sunt cei pedepsiti pana la urma?

Evenimentul este organizat de Centrul Ceh impreuna cu Romanian Harm Reduction Network.
Discutii in limba engleza.

0 comentarii: