The Light Cinema: Anna Bolena Live in HD

The Light Cinema Prezinta:
Anna Bolena Live HD
In deschiderea
Stagiunii Metropolitan Opera Live in HD 2011-2012


Sezonul Metropolitan Opera 2011-12 Live in HD se deschide pe 15 octombrie cu premiera lui Donizetti - Anna Bolena, in rolul principal: Anna Netrebko. Diva din Rusia interpreteaza rolul principal pentru prima data in America de Nord  intr-o productie noua de David McVicar, iar Marco Armiliato este dirijor.

Transmisia internationala de pe 15 octombrie lanseaza noul sezon The Met: Live in HD

New York, NY (30 august 2011) - Metropolitan Opera va deschide sezonul Live in HD 2011-12 pe data de 15 octombrie, cu premiera lui Donizetti - Anna Bolena, in care canta soprana Anna Netrebko pentru prima data din America de Nord asteptandu-se ca interpretarea ei sa fie extraordinara. Opera, o dramatizare palpitanta a ultimelor zile tragice ale Annei Boleyn — al carei sot, Henry VIII, o respinge cu dispret si o condamna la moarte — este regizata de David McVicar, iar dirijor este Armiliato. Mezzo-soprana Ekaterina Gubanova din Rusia o va interpreta pe rivala Annei, Jane Seymour va interpreta rolul Giovannei; basul Ildar Abdrazakov este crudul Enrico (Henry VIII); tenorul american Stephen Costello este Lord Percy, prima dragoste a Annei; iar mezzo-soprana americana Tamara Mumford este pajul devotat al reginei, Smeton.

In general, considerata una dintre cele mai bune piese ale lui Donizetti, Anna Bolena este prima parte dintr-o trilogie de piese bazata pe vietile reginelor din perioada Tudorilor pe care David McVicar o va regiza la Met pe parcursul urmatoarelor sezoane (celelalte doua sunt Maria Stuarda si Roberto Devereux). McVicar, a carui productie Il Trovatore a fost un succes cand a avut premiera in 2009, a creat un cadru istoric in cel mai mic detaliu pentru opera, care a revenit ca o compozitie muzicala si dramatica pentru soprane extraordinare de cand Maria Callas a interpretat repunerea in scena a piesei La Scala in 1957. “Donizetti foloseste forma bel canto si exploreaza fiecare oportunitate dramatica,” declara McVicar. “Stalpul de sustinere al povestii este incapacitatea Annei Bolena de a-i oferi lui Henry VIII mostenitorul dupa care tanjeste. Si, bineinteles, sa fii sotia lui Henry VIII este la fel de riscant precum se poate castiga.”

Debutul Annei Netrebko in rolul principal din primavara trecuta la Opera de Stat din Viena a avut parte de recenzii pozitive. The New York Times a scris: “[ea] a marcat un triumf personal in rolul Annei Bolena, in ceea ce poate fi cea mai mare realizare a ei de la opera La Traviata incoace din cadrul Festivalului de la Salzburg in 2005.” A debutat la Met in 2002 in rolul Natashei din opera lui Prokofiev, Razboi si pace. De atunci, Netrebko a interpretat inca 9 roluri in cadrul companiei, inclusiv rolul Norinei din opera lui Donizetti - Don Pasquale si rolul Luciei din Lucia di Lammermoor. In aceasta primavara, ea se va intoarce la Met in rolul eroinei hedoniste din opera lui Massenet - Manon, aceasta fiind a doua ei productie din acest sezon. Gubanova a debutat la Met in repunerea in scena din 2007 a operei Razboi si pace si a jucat rolul Giuliettei, Netrebko jucand rolul Antoniei, in noua productie a lui Bartlett Sher din 2009, Les Contes d’Hoffmann de Offenbach.Recent ea a interpretat rolul lui Eboli din Don Carlo care a fost apreciat de critici in timpul turneului Met de trei saptamani in Japonia. La Met, Abdrazakov a interpretat rolul principal in premiera companiei, Attila de Verdi, fiind Mephisto atat in Faust de Gounod cat si in La Damnation de Faust de Berlioz, iar in opera Lucia di Lammermoor l-a intepretat pe Raimondo. Tanarul tenor promitator Costello a debutat la Met in rolul lui Arturo, sotul condamnat al Luciei, in noua productie Lucia di Lammermoor care a deschis sezonul 2007-08. El a interpretat rolul lui Percy la Opera Dallas in sezonul 2010-11.
Echipa de design pentru Anna Bolena include doi artisti care au debutat la Met. Scenograful Robert Jones a colaborat cu McVicar la apreciata productie din 2005 de la Glyndebourne Giulio Cesare de Handel si a proiectat numeroase piese si musicaluri, inclusiv productii de pe Broadway cum ar fi Rock ‘n’ Roll de Tom Stoppard, iar in 2002 Noises Off. Jenny Tiramani, castigator al premiului Olivier, cu o mare experienta in crearea de costume istorice si autor al bestseller-ului Seventeenth-Century Women’s Dress Patterns, a creat costume pentru numeroase productii teatrale si a fost director al departamentului de design timp de opt ani la Shakespeare’s Globe Theatre din Londra. Paule Constable, ale carei credite la Met includ premiera companiei a lui Philip Glass - Satyagraha si viitoarea productie a lui Michael Grandage - Don Giovanni, este directorul de lumini pentru opera Anna Bolena. Printre numeroasele ei premii exista si un premiu Tony Award din 2011 pentru piesa de pe Broadway, War Horse.

Productia piesei Anna Bolena a fost posibila in urma cadoului generos din partea companiilor Mercedes si Sid R. Bass. Metropolitan Opera multumeste bancii Deutsche Bank pentru subscrierea la gala de deschidere pentru al unsprezecelea an consecutiv. De asemenea Manhattan Jaguar a oferit fonduri suplimentare pentru gala de deschidere.

Anna Bolena marcheaza inceputul sezonului sase The Met: Live in HD care este transmis in direct in cinematografe din intreaga lume pe data de 15 octombrie, fiind gazduit de soprana Renée Fleming. In ultimul sezon transmisiile Live in HD au fost vizionate de catre 2,6 milioane de iubitori de opera din intreaga lume, iar in prezent sunt transmise in peste 1,600 cinematografe din 51 tari in intreaga lume.

Un spectacol de opera MET Live in HD la The Light Cinema:  65 lei
Abonament intregul sezon 2011 – 2012 (11 spectacole opera) :  600 lei

Biletele se pot achizitiona de la casele de bilete The Light Cinema Liberty Center
Liberty Center, Soseaua Progresului 151-171   LA 10 MINUTE DE PIATA UNIRII
(Tramvaie: 8,11,23,25,32/Autobuze: 117,173, 220) PARCARE GRATUITA
PENTRU REZERVARI SI INFO: 021 3699740/ 021 3699797 / info@lightcinemas.ro
 www.lightcinemas.ro;   www.facebook.com/TheLightCinema

0 comentarii: