Festival de film nou cehesc

Cinematografia ceha pe val? Centrul Ceh aduce in Romania cele mai bune filme independente.
 
“Suntem martorii a ceva foarte special in cinematografia ceheasca”, deschide brosura publicata cu ocazia festivalului de film nou cehesc ce va avea deschiderea in aceasta vineri in Bucuresti la Noul Cinematograf al Regizorului Roman (Muzeul Taranului Roman) .

“Off the mainstream: A new (new) Czech wave?” este numele festivalului organizat de catre Centrul Ceh din Bucuresti in perioada 21-23 octombrie 2011. Pe durata festivalului publicul va avea ocazia sa vizioneze filme cehesti care in ultima vreme au reusit sa adune premii si recunoastere internationala in ciuda naturii lor independente, experimentale si a faptului ca au fost realizate aproape fara niciun fel de sprijin comercial.

“Aceste filme cehesti s-au intors pe scena festivalurilor internationale de film, in timp ce mainstream-ul a ramas cu telespectatorii“, spun Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh din Bucuresti si Mircea Dan Duta, directorul ICR Praga, ce au pregatit evenimentul impreuna.

“Se pare ca dupa 40 de ani lungi, ulterior faimosului val cehesc al anilor ’60 si ’70, cinematografia ceheasca este din nou pe val,“ adauga Rene Kubasek. “Dar ramane la latitudinea spectatorilor sa confirme acest lucru.“

Deschiderea festivalului va avea loc vineri, 21 octombrie, la ora 19h00, prin intermediul unei proiectii speciale, cu intrare libera, a excelentului debut in lung metraj al lui Vaclav Kadrnka, “80 Letters”, ce a lasat o impresie foarte placuta la editia din anul acesta a Berlinalei. Dupa vizionare sunteti invitati la un pahar de bere.

Pe timpul weekendului sunt programate inca 7 proiectii, printre care se numara ”Baba”, votat cel mai bun film la sectiunea Cinefoundation in cadrul festivalului de la Cannes in 2008, sau comedia ironica ”Nothing against Nothing” ce a avut premiera de success in cadrul editiei din acest an a Festivalului International de Film de la Karlovy Vary.

Proiectiile vor avea loc in prezenta reprezentantilor filmelor, fiecare dintre acestea fiind introdus de catre Mircea Dan Duta, director ICR Praga si expert in cinematografia ceheasca.

Biletele sunt puse in vanzare la pretul de 7 RON (10 RON pentru 2 persoane, festival pass 20 RON). Programul complet poate fi gasit aici
<http://www.czech-it.ro/off-the-mainstream-a-new-new-czech-wave-festival-de-film-nou-cehesc-vi-21-10-%E2%80%93-du-23-10-muzeul-taranului-roman.html>
 iar brosura poate fi descarcata de aici <http://www.czech-it.ro/brochure/brochure_ncw.pdf>

Locatia: Noul Cinematograf al Regizorului Roman (NCRR): Sala Horia Bernea, Strada Monetariei nr. 3, Muzeul Taranului Roman

0 comentarii: