Pasarela 2011 si-a anuntat castigatorii

Sâmbătă 2 și duminică 3 iulie s-a desfășurat a treia ediție a festivalului de modă Pasarela, organizat de Ambasada Franței și Institutul Francez din București. Anul acesta, festivalul a stat sub semnul creației tinere și al cooperării universitare și profesionale în domeniul modei. Printre invitați s-au numărat personalități de prestigiu de la Institutul Francez al Modei, printre care directoarea adjunctă Sylvie Ebel și Francine Pairon, descoperitor de talente, cât și designerul de bijuterii Philippe Airaud și Pascal Morand, Directorul Școlii Superioare de Comerț. Momentele cheie ale weekendului au fost prezentarea colecției „We Should All Be a Little Incredible…” a designerului Florin Dobre și instalația-spectacol Murmur a Andreei Bădală. Tinerii creatori români s-au întrecut în două concursuri: Espoir Mode și Pasarela Access. În urma deliberărilor juriului, laureatul Espoir Mode 2011 este Ovidiu Pop, de la Universitatea de Artă de la Cluj Napoca, care va pleca cu o bursă de un an la Institutul Francez al Modei de la Paris, iar dintre cei nouă candidați ai concursului Pasarela Access, Mona Velciov, designer de bijuterii va face un parcurs al mai multor case de design de accesorii organizat de IFM.
Desfășurarea de forțe a avut loc pe trei etaje ale Anexa MNAC de pe Calea Moșilor. După deschiderea oficială, la care au vorbit Ambasadorul Franței, Henri Paul, Directorul Artistic al Festivalului, Philippe Guilet de Saint Mart, Stanislas Pierret, Director al Institutului Francez și Mihai Oroveanu, Director al MNAC, a urmat defilarea-concurs Espoir Mode.

Primul eveniment al weekendului a fost defilarea-concurs Espoir Mode, în care cei 5 tineri designeri preselecționați au prezentat fiecare câte 5 ținute. Teodora Baciu de la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca a prezentat o parte din colecția ei In slow motion, care studiază legătura între designul vestimentar și cel de obiect, folosind țesături naturale imprimate prin serigrafie. Ioana Ciolacu, de la Universitatea de Artă din București, câștigătoare a premiului European Fashion Awards 2011a prezentat creații din colecția Muna, inspirată de conceptul de ou primordial, cu ținute simple și grafice în care surpriza vine dinăuntru, pe nuanțe de gri, galben și auriu. Lana Dumitru, a doua concurentă din București, a propus juriului 5 ținute din colecția Evei, dedicată evoluției rolului femeii, de la primordial (rochia nud) până la imaginea ei virtuală (rochia Facebook). Creațiile Double Edge ale lui Constantin Băbeanu de la Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca au avut ca punct de plecarea ideea de caleidoscop, în care imaginea fiecăruia este compusă din interacțiunea între cea socială și cea afectivă. Laureatul Espoir Mode de anul acesta a fost Ovidiu Pop, tot de la Cluj, care a sedus juriul cu o colecție masculină foarte bine gândită și pusă la punct, Parfum de Crise, în care dandy-ul interbelic își regândește statutul în modernitate.
„Are foarte multe de învățat, dar ce ne-a făcut să-l alegem pe Ovidiu Pop a fost că am găsit în ele reflexele naturale ale unui designer, și în creații și în prezentare.”, a declarat Francine Pairon, membră a juriului, care îi va fi profesoară lui Ovidiu Pop la IFM începând cu luna septembrie. Câștigătoarea din 2009 a Pasarela, Laura Popoviciu, lucrează în prezent pentru Louis Vuitton.


Instalația-concurs de accesorii Pasarela Access, îngrijită de Dan Pierșinaru, a fost dechisă pe toată durata weekendului. Designerii de accesorii în concurs au fost

Juriul celor două concursuri a fost compus din specialiști în domeniul modei din Franța și România. Sylvie Ebel, Director General Adjunct al Institutului Francez de Modă de la Paris (IFM), Karine Piotraut, Director de recrutare al IFM, Pascal Morand, Director al Ecole Supérieure de Commerce de Paris - Europe (ESCP Europe), una dintre cele mai importante școli de business din Europa, Francine Pairon, fashion energizer și Philippe Airaud, creator de bijuterii « couture », iar din partea românească, Ruxandra Demetrescu, rector al Universității Naționale de Artă București (UNARTE), Ioana  Avram, profesor UNARTE, secția de modă, Elena Basso Stănescu, profesor Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca și Ovidiu Buta, stilist și critic de modă.

„We Should All Be a Little Incredible…”  a fost colecţia prezentată sâmbătă seară de tânărul designer Florin Dobre, cu ținute inspirate de termenul „Bobo”, prescurtare de la sintagma bourgeois-bohème. După defilare și anunțarea câștigătorilor celor două concursuri,
seara de sâmbătă s-a încheiat cu o petrecere organizată de Sex Tower Underground Power.

Instalația Murmur a Andreei Bădală împreună cu LUNDI et DEMI (designer Ciprian Țocu și arhitect Attila Kim) a fost senzația zilei de duminică. În clarobscur, în spatele unei perdele, 12 manechine surprinse intim într-un moment de reverie, într-o ipostază casnică, în fața meselor de călcat. Inovant la prezentările Andreei Bădală este faptul că după prezentarea care este concepută ca un moment artistic, vizitatorii pot să atingă ținutele prezentate, care sunt lăsate la îndemâna lor.   

Pe durata weekendului a avut loc și Târgul de Modă și de Design, care a cuprins proiectele de licență a 27 de absolvenți ai facultăților de modă din toată țara, sub îndrumarea Ioanei  Avram, profesor UNARTE, secția de modă și a Elenei Basso Stănescu, profesor Universitatea de Artă și Design din Cluj Napoca. În aceeași sală, la etajul 3 au avut loc proiecții ale filmelor lui Loic Prigent despre Jean-Paul Gaultier, Chanel, Sonia Rykel și Louis Vuitton.

Festivalul de modă Pasarela este organizat de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din București, sub direcția artistică a lui Philippe Guilet de Saint Mart și în colaborare cu Institutul Francez al Modei de la Paris. Scopul festivalului este acela de a promova creațiile designerilor români atât la București cât și la Paris și de a aduce publicul român mai aproape de valorile industriei franceze a modei.

Pasarela 2011 a beneficiat de sprijinul Best Models (manechine), Melkior (
machiajul și stylingul manechinelor), Bacardi (băuturi) și Arta Grafică (material printate).

0 comentarii: