Eveniment cu Sanziene la Minovici

Asociatia Prietenii Muzeelor Minovici organizeaza astazi, la ora 19.00, cea de-a 5a editie a Noptilor de Sanziene.

Ca in fiecare an, evenimentul are loc in livada de poveste a Muzeelor Minovici, acolo unde traditia, arta contemporana si basmele se intalnesc pentru a aduce la viata o legenda frumoasa, de demult, despre Sanziene.
Asociate solstitiului de vara, Sanzienele sunt, in traditia populara, zanele vesele ale belsugului, ale cantecului si dansului.
Sarbatorite cum se cuvine, ele aduc rod recoltelor si bunastare gospodariilor.

“Sarbatoarea Sanzienelor ne ofera cadrul cel mai potrivit de a readuce in atentia publicului Muzeele Minovici si de a transmite mai departe mostenirea culturala a familiei Minovici.
De la an la an, Noptile de Sanziene au devenit din ce in ce mai iubite, si-au format un public fidel, apropiat de arta in orice manifestare a ei.
Generozitatea este numitorul comun al acestui eveniment pentru ca o regasim in semnificatia Sanzienelor, in contributia Minovicilor la dezvoltarea societatii romanesti si, nu in ultimul rand, in numeroasele momente artistice pe care le-am pregatit pentru oaspetii nostri din livada.
Pentru ca vorbim despre traditie si bogatie culturala, evenimentul din acest an isi va pastra una dintre componentele sale cele mai importante, cea educationala reprezentata de concursul de eseuri adresat tinerilor. Tema “Restaurator pentru o zi..pentru o viata" a adunat 113 participanti din toate colturile tarii, incusiv din Republica Moldova.” a declarat Georgiana Pogonaru, Presedintele Asociatiei Prietenii Muzeelor Minovici.

Cea de-a 5a editie a Noptilor de Sanziene continua sa aduca impreuna artisti si designeri consacrati - Razvan Mazilu, Monica Petrica, Brandusa Casandra Mircea, Ioana Macaria, Silviu Biris, Constantin Florescu, Grupul Coral SOUND condus de Voicu Popescu, Flavia Lupu, Luiza Zamora, Serban Bonciocat, Cornelia Tihon, Elena Perseil  si Rhea Costa - alaturi de tineri talentati, la inceput de drum. Printre acestia se numara micutele Sanziene ale scolii de balet Educa.

Dansul, muzica, teatrul, pictura, arta fotografica, design-ul vestimentar vor umple livada Muzeelor Minovici. Filmul a fost invitat in premiera la sarbatoarea Sanzienelor si va fi prezent printr-un concurs de scurtmetraje, de 1 minut.

Cei mai mici dintre participanti au locul lor special rezervat in livada. Ei sunt rugati sa fie creativi si harnici in cadrul ARTelierului de creatie.

Asociatia "Prietenii Muzeelor Minovici" este o organizatie non profit creata în 2005 la initiativa unui grup de iubitori de arta si cultura, care are ca scop punerea in valoare a mostenirii familiei Minovici, care, timp de 200 de ani, si-a legat profund destinul de cel al Romaniei.

Legisti, chimisti, ingineri de calibru, membrii familiei Minovici au lasat o mostenire culturala şi sociala aparte. De numele lor se leaga înfiintarea unor institutii importante precum Institutul Medico-Legal, Spitalul de Urgenta, Facultatea de Farmacie, Facultatea de Chimie, Casa Centrala a Asigurarilor Sociale, Salvarea.

Aceasta mostenire a insemnat pentru societatea romaneasca depasirea unor mari decalaje istorice in plan social si cultural.

Pentru sprijinirea morala si materiala a Muzeului de Arta Veche Apuseana “Ing. Dumitru Minovici” si al Muzeului de Arta Populara “Dr. Nicolae Minovici”, locuri unice pentru Bucurestiul de ieri si de azi, incarcate de istorie si arta, Asociatia “Prietenii Muzeelor Minovici” organizeaza doua evenimente pe an : “Noptile de Sanziene” si “Diminetile de toamna”.

Mai multe informatii sunt disponibile pe site-ul Asociatiei http://www.minovici.ro/ .

0 comentarii: