Review: Carole Bouquet la Bucuresti

Sambara seara, la Teatrul Odeon, am avut ocazia de a asista la un regal actoricesc in cea de a doua seara de lectura pe care doamna Carole Bouquet a sustinut-o la Bucuresti la invitatia Institutului Francez.
"Scrisori către Genica" (scrisorile lui Antonin Artaud către marea sa iubire, actriţa de origine română Génica Athanasiou) au fost citite de mare actrita a cinematografului francez publicului bucurestean, de notat faptul ca sala a fost arhiplina atat in prima cat si la cea de a doua reprezentatie.
Carole Bouquet, fosta logodnica a lui Gerard Depardieu; descoperita si lansata in cinema in 1977 de Luis Bunuel prin filmul "Cet obscur object du desir", a eclectrizat sala in ambele sale reprezentatii.
Iubirea de inceput de secol dintre regizorul, scriitor si actor francez si a sa mare dragoste, actrita de origine romana, este la fel de vie astazi ca si in perioada redactarii scrisorilor pe care doamna Bouquet a ales sa le prezinte publicului.
Nefiind un mare autor al scrisului prefer sa citez din Cristina Bazavan, cu care mi-am identificat emotiile dupa eveniment:
"Cind ma uitam la ea aveam un dublu sentiment de voyeur: participam la iubirea dintre Artaud si Genica prin scrisorile pline de patima, nelinisti si neincrederi, dar la fiecare noua scrisoare citita ma gindeam “De ce ai ales-o pe asta si nu alta? De ce ai rezonat cu asta si nu cu alta scrisoare?”[.....]
Bouquet a ales pentru aceasta lectura doar scrisori in care e o tensiune grea intre rinduri, in care e vorba despre neputinta unui barbat de a iubi o femeie care-l iubeste neconditionat, despre nebunia unui barbat care nu se intelege pe el deci n-are cum sa o inteleaga pe femeia care-l iubeste.
Si m-am gindit tot timpul uitindu-ma la Bouquet care era incredibil de rafinata si de frumoasa: “ce ceva din viata ta te face sa rezonezi atit de mult cu ACESTE scrisori?”
Multumiri deosebite Institutului Francez din Bucuresti ce a ales s-o invite pe doamna Carole Bouquet la Bucuresti, precum si Silviei Cazacu pentru invitatia facuta.
foto: Adevarul

0 comentarii: