Cedric Villani la Bucuresti

Câștigătorul Medaliei Fields din 2010, cel mai prestigios premiu internațional pentru excelență în cercetarea matematică, echivalent al Premiului Nobel, va susține o conferință la București pe 15 februarie, ora 18:30, la Sala Elvira Popescu. Cu un look excentric de muzician al secolului XIX, cinefil și pasionat de benzi desenate japoneze, matematicianul francez Cédric Villani a devenit o adevărată vedetă pentru presă după câștigarea medaliei. La București, el va vorbi despre particule, stele și probabilități, atât pentru academicieni dar și pentru publicul larg.
Conferința este în limba franceză cu traducere simultană în română. Intrarea este liberă.
"Matematica este pentru mine frumusețe și surpriză. Frumusețea constă în construcții elegante și armonioase. Surpriza provine dintr-o legătură neașteptată."
Deși unele obiecte fizice se supun ecuaţiilor simple, comportamentul lor în timp este deseori greu predictibil. Este cazul stelelor, al moleculelor de gaz și al electronilor plasmei, care fac obiectul fizicii statistice, știință care studiază sistemele constituite dintr-un număr foarte mare de particule. 
De 15 ani, Cédric Villani se „încăpăţânează” să decripteze o infimă parte a acestor enigme, care înglobează ecuaţii de o complexitate nebănuită.
În conferința de la București, el va evoca, în termeni simpli, noţiunea universală a entropiei şi va explica de ce aceasta este insuficientă pentru a întelege comportamentul plasmei sau al galaxiilor.
Ce anume face ca o galaxie să se „odihnească” şi unde se ascunde faimoasa „relaxare violentă”?  Un pas de furnică în această direcţie a dus la descoperirea unei legături matematice neaşteptate între fenomene fizice care diferă în mod radical.

Biografie :  Pe Cédric Villani matematica a început să-l pasioneze în clasa a noua. Intră într-o clasă pregătitoare din cadrul Liceului Louis-le-Grand, apoi la École normale supérieure din Paris, în 1992. În anul 1998 îşi susţine teza de doctorat la Universitatea Paris-Dauphine, sub îndrumarea lui Pierre-Louis Lions, laureat al Medaliei Fields în anul 1994. În prezent, predă la École normale supérieure din Lyon, se află la conducerea Institutului Henri Poincaré împreună cu Jorge Kurchan din iulie 2009 şi profesor la Universitatea Claude Bernard Lyon 1 din septembrie 2010. În 2010 a primit Medalia Fields, cu ocazia ceremoniei de deschidere a congresului internaţional al matematicienilor de la Hyderâbâd (India). De atunci, acest matematician aparte, pasionat de muzică clasică și de benzi desenate japoneze, își asumă cu optimism rolul de ambasador al științelor în presa din ce în ce mai interesată de el.

0 comentarii: