Inovatie arhitecturala in viziunea lui Odile Decq

Ateliere Deschise de Arhitectura, 13 octombrie 2010
Inovatia arhitecturala in viziunea lui Odile DECQ


La invitatia Ambasadei Frantei si a Institutului Francez la Bucuresti, marea arhitecta Odile DECQ se intereseaza de viitorul Bucurestiului
 Un nume mare al arhitecturii moderne, o personalitate aparte si una dintre putinele femei arhitect recunoscute international, Odile DECQ, specialista in transfer si instabilitate, Leu de Aur la Bienala de Arhitectura de la Venetia, director al Scolii Speciale de Arhitectura de la Paris, International Fellow la Royal Institute of British Architects, a inaugurat pe 27 mai 2010 o noua aripa a Muzeului de Arta Contemporana de la Roma, Macro, reusita salutata international.  
 
Odile DECQ vine la Bucuresti pe 13 octombrie la deschiderea seriei Atelierelor Deschise de Arhitectura, initiativa lansata de Ambasada Frantei si Institutul Francez. In fiecare luna, un arhitect francez de talie mondiala este invitat sa sustina o conferinta tematica si un atelier pentru studentii si profesionistii români. Lucrul cu publicul si cu actorii orasului are ca scop propunerea unor cazuri concrete pentru transformarea Bucurestiului intr-o metropola a secolului XXI.
Seria de intâlniri la nivel inalt va fi inaugurata pe 13 octombrie la ora 17.00 de Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Henri Paul, Serban Sturdza, fost presedinte al Ordinului Arhitectilor din România, Mircea Angelescu, Director al Directiei de Patrimoniu Cultural a MCPN, Mircea Ochiniciuc, Presedinte al Ordinului Arhitectilor, filiala Bucuresti si invitata de onoare, Odile Decq, care va sustine o conferinta despre Inovatia Arhitecturala la Institutul Francez, urmata de un Atelier deschis cu studentii pe 14 octombrie.
Cum se articuleaza arhitectura, patrimoniul si dezvoltarea durabila ? Care sunt modelele, propunerile si ce inovatii arhitecturale si urbanistice vor permite intrarea Bucurestiului in modernitate ? Aceste intrebari din ce in ce mai necesare vor fi abordate de catre Odile DECQ in conferinta de deschisere a Atelierelor Deschise. La sfârsitul ciclului de conferinte si ateliere, perspectivele franceze vor fi regrupate intr-un catalog coerent de propuneri pentru Bucuresti. Atelierele Deschise de Arhitectura sunt gândite ca un spatiu de colaborare franco-român, prin care actorii implicati din ambele tari sa se familiarizeze cu problematicile actuale din domeniile lor.
 
Odile DECQ la Bucuresti – Programul Atelierelor Deschise de Arhitectura
13 octombrie 2010, ora 17.00  - Sala Elvira Popescu, Institutul Francez din Bucuresti
Deschiderea Atelierelor:
Henri Paul, Ambasadorul Frantei la Bucuresti
Odile Decq, arhitect si Director al Scolii Speciale de Arhitectura de la Paris
Serban Sturdza, fost Presedinte al Ordinul Arhitectilor din România
Mircea Angelescu, director al Directiei Patrimoniu Cultural a MCPN
Mircea Ochinciuc, Presedinte Ordinul Arhitectilor, filiala Bucuresti
Conferinta Odile Decq, « Inovatia arhitecturala »

14 octombrie 2010, Institutul Francez din Bucuresti
  15.00 – 17.00  Odile Decq – Atelier Deschis de arhitectura cu studentii
 
 Urmatorii invitati ai Atelierelor Deschise de Arhitectura sunt Jean-Dominique Secondi, care va trata « interventia in spatiul public » (25 si 26 noiembrie 2010) si Frédéric Bonnet, care va aborda tema « materialelor in constructie » (16 si 17 decembrie 2010).
 
Odile Decq, elemente biografice 
In cadrul biroului Decq & Cornette, Odile Decq practica din 1985 o arhitectura care se articuleaza pe deschiderea dinamica a spatiilor si pe conceptul de hipertensiune : integrarea miscarii gândita ca generatoare de tensiune si complexitate in perceptia spatiului. Aceasta arhitectura a transferului si a instabilitatii s-a concretizat printre altele in cladirea premiata a Bancii Populare de Vest din Rennes (1990) sau in cele 3 cladiri ale Universitatii din Nantes (1998). Cladirea Macro din Roma este cea mai recenta realizare a arhitectei.

0 comentarii: