Gradini Nomade de Zilele Bucurestiului


Arta si Peisaj: Gradini Nomade de Zilele Bucurestiului, 18 - 20 septembrie 2010

Bucurestiul traieste cu nostalgia gradinilor de altadata. In cadrul Zilelor Bucurestiului, Ambasada Frantei si Institutul Francez isi propun mai multe interventii simbolice in spatiul din inima capitalei, invitand bucurestenii la o plimbare nomada din gradina-n gradina, de pe Dacia 77 si pana la Gara de Nord. Proiectul Arta si Peisaj – Gradini Nomade este rezultatul colaborarii dintre Institutul Francez si CulturesFrance, ArCuB si Primaria Municipiului Bucuresti.

Proiectul se traduce prin instalatii efemere in 6 puncte centrale ale capitalei : Dacia 77, Piata Arthur Verona, spatiul din fata Ateneului, Piata Universitatii, Piata Roma si Gara de Nord.  Demersul este unul sensibil si conceptual, propunand o privire noua asupra peisajelor urbane obisnuite si reinterpretand ideea de gradina. Un impresionant tunel verde va petrece calatorii din Gara de Nord, iar in Piata Roma va fi infiintata temporar Agora Verde, forum strajuit de copaci robusti.
  
19 septembrie este si Ziua Europeana a Patrimoniului, iar initiativa Ambasadei Frantei si a Institutului Francez din Bucuresti subliniaza astfel apartenenta parcurilor si a gradinilor, in aceeasi masura cu arhitectura, la patrimoniul capitalei romane.
 Gradini nomade in centrul Bucurestiului
Pentru un oras modern precum Bucurestiul, proiectul Gradini Nomade ridica problema noilor peisaje urbane, care sa pastreze din atributele traditionale de locuri publice si de recreere, transplatate intr-un oras deconectat de memoria spatiului public.  

Proiectul Arta si Peisaj – Gradini Nomade vizeaza spatii centrale ale capitalei, pentru care propunem o reinterpretare a spatiului :  
 


·        Institutul Francez din Bucuresti, Dacia 77  - Gradini celulare
·        Piata Arthur Verona – Seminte nomade
·        Piata George Enescu – Padurea de argint
·        Piata Universitatii – Pajisti inflorite
·        Piata Roma – Agora verde
·        Gara de Nord – Tunelul vegetal
 
Proiectul s-a nascut dintr-o colaborare a specialistilor franco-romani din domeniu : Anne Cauquelin de la Institutul de Urbanism din Paris si autoarea cartilor de referinta precum Inventia peisajului, inginerii peisagisti Nicolas Triboi de la atelierul Foaie Verde si Raluca Ungureanu de la Geometrik.  
 
Proiectul implica din partea locala si sustinerea Universitatii Nationale de Arte, de Arhitectura si Urbanism « Ion Mincu » si de Stiinte Agronomice, Bucuresti. 
Reinventarea peisajului
Practica peisajului urban in Franta a cunoscut in ultimii ani o transformare radicala. Sub impulsul unor tineri arhitecti si peisagisti si ale unor institutii de invatamant ca Ecole nationale supérieure de la nature et du paysage din Blois,  Ecole d'architecture et du paysage din Bordeaux,  Ecole Nationale Supérieure du Paysage de la Versailles sau Conservatorul international al parcurilor si peisajului de la  Chaumont-sur-Loire, responsabilii municipali au regandit strategiile de planificare urbana. Peisajul a devenit instrument de amenajare a spatiilor orasului, iar proiecte de amploare ca cel de pe cheiul Garonnei la Bordeaux sunt din ce in ce mai numeroase si marcheaza reusita initiativei.
In mijlocul unor orase tentaculare, peisajul de azi se reinventeaza, pe bazele unei traditii a gradinii ca spatiu intermediar, care imblanzeste in acelasi timp natura necontrolata si artficiile reci ale orasului. Spatiu de contemplare unde imaginatia isi ia zborul, gradina este astazi mai mult ca oricand un refugiu din urban necesar, o oaza de rezistenta in fata presiunii urbanistice.
La fel ca arhitectura si urbanismul stricto sensu, arhitectura perisajului se afirma ferm ca o disciplina de sine statatoare, care acopera toate campurile teritoriilor noastre contemporane fragile. Martor al propriei epoci, impregnat de memoria si timpul naturii, creatorul peisagist are capacitatea de a conjuga si de a reconcilia paradoxurile unei epoci.
 
Expozitia Arta si Peisaj, Gradini Nomade este realizata cu sprijinul Apa Nova Bucuresti, GDF-SUEZ si Renault Romania. 

0 comentarii: