Mat Maneri la Green Hours

Celebrul violist american Mat Maneri, nominalizat la Premiile Grammy – în concert la Green Hours

Sub titlul ”A Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests”, proiectul reprezintă un experiment audio-vizual cu totul inedit în care muzica live este concurată de filmele cunoscutului iconoclast american.

Celebrul violist Mat Maneri, nominalizat în 2006 la Premiile Grammy, se alătură grupului iniţiat de pianistul new-yorkez de origine română Lucian Ban  - - grup din care mai fac parte cunoscutul compozitor de muzică electronică Silent Strike şi artistul video Dan Băsu – într-un concert prezentat în seria ARCUB Moments la Green Hours. Mat Maneri este considerat drept unul dintre cei mai inovatori muzicieni contemporani, este un artist editat de prestigioasa casă de discuri ECM şi arhivat de US Library of Congres, un improvizator a carui listă de colaboratori este o veritabilă listă a Who’s Who în muzica de jazz.

Evenimentul propune un soundtrack original pentru legendarele Screen Tests
ale artistului Andy Warhol. Filmate între 1967-1970, testele lui Warhol prezintă portretele a diferiţi artişti, dansatori, muzicieni, actori, sau simpli „vizitatori” ai „Fabricii” – locul în care Warhol s-a lăsat înconjurat de-a lungul anilor de oameni pe cât de diferiţi, pe atât de interesanţi. Filmările au fost realizate de Warhol pe 16 mm, în alb-negru, fiind proiectate apoi în slow-motion şi rezultând astfel nişte video-uri de 4 minute care surprind diversitatea chipului uman, oferind o largă paletă de protagonişti de la Dennis Hopper, Bob Dylan, David Bowie sau Lou Reed până la diverşi anonimi care au făcut parte din existenţa lui Warhol la „The Silver Factory”.

Pianistul Lucian Ban a fost inspirat de aceste filmări care poartă semnătura lui Andy Warhol şi a generat proiectul  A Soundtrack for Andy Warhol’s Screen Tests, imaginând alături de alţi doi muzicieni coloana sonoră perfectă pentru 10 din filmările celebrului artist american. Mixând muzica electronică, acorduri de jazz şi poezii scrise şi rostite de Allen Ginsberg sau William S. Burroughs, show-ul muzical îmbracă perfect proiecţia atent „controlată” de artistul vizual Dan Băsu, rezultatul final fiind unul pe cât de fascinant, pe atât de intens pentru public.
După succesul extraordinar de la Festivalurile ”Anonimul”, Sf. Gheorghe (august 2009) şi TIFF, Cluj-Napoca (iunie 2010), experimentul dedicat lui Andy Warhol va fi prezentat în premieră la Bucuresti.
Prezentat de ARCUB & Green Hours 22 Jazz Cafe: duminică, 8 august, ora 20.30. Biletele se găsesc la Green Hours.

0 comentarii: