A fost....Bookfest 2010

Saptamana trecuta, de miercuri, 9 iunie, si pana duminica, 13 iunie, Romexpo a fost gazda editiei cu numarul 5 a targului de carte Bookfest.
Aceasta a fost prima editie ce a avut invitata o tara, Spania, iar acest lucru se pare, cel putin din dorinta organizatorilor, va deveni o traditie, asa cum este deja pentru targuri de calibru, cum ar fi cele desfasurate la Frankfurt sau Torino.
Pe parcursul celor 5 zile, publicul a putut beneficia de ofertele speciale ale editurilor dar in aceeasi vreme a avut si posibilitatea de a-se intalni cu autorii cartilor prezente la targ.
Invitatii straini ai targului au fost: Najat el Hachmi (foto) (Curtea Veche), Rosa Montero (Rao), Madeleine Thien (Humanitas), Rosa Montero (Nemira), Lorenzo Silva, Angelica Lidell, Carme Rier, Paula Izquierdo, Jose Ramon Fernandez, Milagros Frias, Ray Loriga (Curtea Veche) precum si scriitorul maghiar Peter Esterhazy (Curtea Veche).
Editurile, ca deobicei, au incercat sa "ocupe" spatiul expozitional cu lansari cat se poate de importante, din pacate insa multe organizate in paralel, acest lucru fiind spre disconfortul publicului dar si al invitatiilor.
Astfel, vineri la lansarea romanelor a doi invitati spanioli, editura Curtea Veche a fost "bruiata" peste masura de cele doua edituri vecine - Nemira si Humanitas - ce au ales aceeasi ora pentru a prezenta doua noutati editoriale ce practic puteau fi prezentate si mai tarziu, ca spatiu orar, astfel incat invitatii din Spania si publicul sa nu aiba de suferit.
Insa cum in lumea literara orgoliile sunt destul de mari, iar fiecare considera ca propria productie este importanta, aceasta mentalitate de a avea lansari in paralel intr-un spatiu destul de apropiat nu va fi abandonata probabil prea curand.
Tot la capitolul premiere pot mentiona si prezenta cartilor electronice la aceasta editie a targului prin Iriver Story via Skin Media Romania.

Desi, recunosc, ca nu sunt un adept la cartii electronice - iar aceasta idee pare a fi una general valabila in intreaga lume literara a autorilor si traducatorilor - trebuie sa recunosc ca am fost impresionat de desfasurarea de forte a celor de la Skin Media, reprezentati cu mandrie de catre domnisoara Maria Botan ce a oferit tuturor celor prezenti la stand informatii cat se poate de complete despre acest gadget distribuit in exclusivitate pe piata romaneasca de firma pe care o reprezinta.
Tot, Iriver Story, a organizat in cursul zilei de sambata si un eveniment pentru copii in care au fost acordate cadouri carti (oferite de editura Litera) dar si pachete Discovery Channel.
Marii castigatori ai targului, din partea editurilor, au fost reprezentantii editurii Adevarul datorita numarului mare de carti vandute si numarului mare de vizitatori ai standului (din varii motive nu voi comenta prea mult acest lucru).

Cel mai innovativ stand a fost insa cel al editurii Vellant (vezi foto) care a reusit sa impresioneze nu doar prin noile titluri prezentate publicului dar si prin modul in care le-a prezentat. Plus, prin fapt ca, au ales ca lansarea de vineri a volumului "Traducerile din Poveste" a doamnei Luminita Voina-Raut sa aiba loc in spatiul Agora si nu interiorul micutului dar cochetului lor stand, aceasta fiind de fapt optiunea pe care o parte din restul editurilor ar fi trebuit de asemenea s-o adopte.
La final de Bookfest pot spune doar ca aceasta a fost una din editiile reusite ale targului de carte, poate si datorita prezentei Spaniei ca tara invitata dar si datorita faptului ca, in cazul anumitor edituri si imi permit sa numesc aici Curtea Veche, Vellant, Rao si Nemira, titlurile noi dar si cele deja existente in portofoliu au reusit sa se ridice la nivelul unui targ de carte occidental.
 Last but not least, la finalul targului, Iriver Story a premiat pe unul dintre vizitatorii standului iar acesta din urma a intrat in posesia unui Iriver nou nout pe care sa poata citi in format electronic cele mai noi carti ale momentului. Felicitari domnului Dan Munteanu, si sper eu, ca in pofida acestui premiu castigat sa nu abandoneze, totusi, cartea in formatul sau classic.
La final, multumesc editurilor Curtea Veche si Vellant si Iriver Story.

0 comentarii: