Anti-TIFF

Peste cateva zile incepe o noua editie a Festivalului International de Film Transilvania (Tiff).
Din pacate in ultimii ani, insa, acest festival a reusit cel putin din anumite puncte de vedere sa se faca de ras si astfel din punctul meu de vedere a decazut absolut total fata de ceea ce era acum ceva ani.
Te vei intreba de ce spun asta si sigur ca iti voi explica. In primul rand prea mult Piersic la ultimele editii. M-am vazut practic asaltat de fata lui Florin Piersic senior la editia de anul trecut, cand a primit si un premiu de excelenta, iar in acest an ii avem pe amandoi reprezentanti ai "clanului" atat pe afis cat si in spotul oficial. Oare nu se putea face ceva mai creativ? Oare nu se putea gasi alta metoda de promovare?
 Totusi, anul acesta invitat de onoare este regizorul Wim Wenders. Sunt curios atunci cand va privi afisul oficial daca nu se va intreba ce partener este acela "Click!". Sau mai exact cum de un tabloid ajunge sa fie partener media al unui eveniment cultural. Dar daca nu stiati stati linistiti, Tiff-ul are deja experienta si traditie in astfel de parteneriate, mai ales dupa ce anul trecut i-au avut pe afis si pe cei de la "Click! Pentru Femei" sau "Click! Sanatate". Astept cu real interes ca festivalul de film de la Berlin sa aiba partener ziarul Bild si, de ce nu, poate sa acorde si un premiu. Asta poate in continuarea "Premiului Adevarul de Seara", la fel de discutabil, la fel de abscons si la fel de ridicator de sprancene ca si parteneriatul de mai sus.
Canibalizarea pentru bani a festivalului TIFF nu va face decat ca incet dar sigur acesta sa ajunga doar unul local care aduce din cand in cand si un nume important care isi asociaza imaginea cu cea a unor parteneri cel putin discutabili.
Sa se rezume totul doar la bani? Sau organizatorii sa nu poata prezenta publicului acest festival fara asemenea parteneri? Ori, sa fie o totala lipsa de dezinteres din partea lor in asocierea imaginii TIFF?
Am un respect enorm pentru domnul Tudor Giurgiu, pentru echipa ce organizeaza festivalul si pentru cei ce au crezut si au creat acest festival dar nu pot sa nu scriu faptul ca prin cele de mai sus sunt dezamagit de TIFF. Poate este ridicol, dar poate este si evident ca cel putin la astfel de manifestari ar trebui promovata cultura si nu scandalul.

0 comentarii: