Imagini in premiera din filmul Metropolis, la 83 de ani de la lansare

TCM Classic Film Festival, care se desfăşoară la Hollywood între 22 şi 25 aprilie, va include o proiecţie cu totul specială a faimosului film Metropolis. Capodopera SF a lui Fritz Lang a fost restaurată, astfel că publicul va putea urmări 30 de minute de peliculă care nu au mai fost văzute de la premiera din Berlin, din 1927.
Pe lângă cele 50 de proiecţii programate, festivalul promite o serie de surprize iubitorilor filmelor clasice, iar printre cele mai aşteptate se numără pelicule recent restaurate, precum drama regizată de George Kucor în 1954 – S-a născut o stea, sau filmul care a lansat cariera lui Jean-Luc Godard, Breathless (1960). Metropolis, pe de altă parte, va putea fi urmărit în versiune aproape completă, de 204 de minute, ca urmare a extraordinarei descoperiri din 2008. 
 Un negativ de 16 mm, găsit la Buenos Aires, a permis specialiştilor să “reconstruiască” filmul, incluzând imagini ample cu personajele secundare şi informaţii noi referitoare la intrigă.
Publicul se va putea bucura de asemenea de proiecţia unei copii de arhivă a filmului Casablanca (1942), sau a versiunii de 70 mm a capodoperei Odiseea spaţială: 2001 (1968), dar şi de titluri precum The Big Trail (1930) sau Jubal (1956). Fiecare film va fi însoţit de o scurtă prezentare a contextului în care a fost produs, iar printre personalităţile cinematografiei care vor face oficiile de gazdă se numără Mel Brooks, Tony Curtis, John Voigt, Jean-Paul Belmondo, Peter Bogdanovich, Jerry Lewis, Martin Landau. 
Doi români – invitaţi la festival: Organizat de TCM (Turner Classic Movies), parte a companiei Turner, festivalul are la bază acelaşi principiu ca postul TCM: de a da posibilitatea tututor să (re)descopere capodopere ale cinematografiei, din anii ’30 până în prezent. De această promisiune se bucură şi doi români, câştigători ai concursului “TCM Goes to Hollywood…împreună cu tine!”, desfăşurat în luna februarie de TCM în parteneriat cu Europa FM. Cei doi au primit invitaţii la festival, permis de liberă trecere în culise, precum şi invitaţii la proiecţiile speciale de la piscina faimosului hotel Roosvelt, locul de naştere al Premiilor Oscar.
http://www.tcm.com/festival

copyright poze: Turner Romania

0 comentarii: