Le Concert


Astazi 20 noiembrie are loc premiera in cinematografele din Romania a celei mai noi productii cinematografice semnate Radu Mihaileanu, "Le Concert". Sunt saptamani daca nu chiar luni bune de cand n-am mai simtit o asemenea emotie si atata asteptare iar in acelasi timp sunt sigur ca acest film nu va fi in primele clasate in "Box Office-ul" consumist romanesc.
Radu Mihaileanu revine dupa o pauza de 4 ani de la al sau succes "Va, vis et deviens", castigator a trei premii la Festivalul de Film de la Berlin in 2005 precum si al unui premiu Cesar pentru cel mai bun scenariu in 2006, cu o noua tragi-comedie ce baleeaza in acelasi spatiu cunoscut al dezradacinarii.
Filmul a fost prezentat in afara competitiei la Festivalul de Film de la Roma din acest an iar la final intreaga sala s-a ridicat si l-a ovationat si aplaudat pe Radu Mihaileanu pe parcursul a 10 minute pentru pelicula realizata.
Povestea filmului "Le Concert" il prezinta pe Andrei Filipov, dirijorul de prestigiu al celei mai mari orchestre din Rusia, Orchestra Bolşoi, considerat un geniu în Occident, ce este concediat în timpul erei comuniste, în plină glorie deoarece refuzase să renunţe la toţi interpreţii săi din orchestră care erau evrei, “jidani şi duşmani ai oamenilor”, inclusiv la cel mai bun prieten al său, Sacha Grossman. Andrei s-a afundat în băutură şi depresie. Acum are 50 de ani şi încă lucrează la Bolşoi. Ca om de serviciu...
Directorul de la Bolşoi, un fost funcţionar al Partidului Comunist, i-a promis lui Andrei că îi va aduce orchestra “în curând” înapoi, dar nu a făcut altceva decât să îl umilească într-un mod sadic. El consideră că Andrei este învechit şi că îi face, astfel, o mare favoare, ţinându-l în continuare ca om de serviciu.
La un moment dat, în timp ce freca podelele din biroul directorului, Andrei găseşte un fax: orchestra Bolşoi este invitata să cânte la Palais Chatelet, în Paris, peste două săptămâni. Bolşoi urma să înlocuiască, în ultimul moment, Filarmonica din San Francisco, antamată iniţial de francezi, dar care tocmai anunţase că nu mai este disponibilă.
Andrei fură faxul şi concepe un plan nebun: în două săptămâni îşi va căuta toţi vechii prieteni muzicieni din orchestră, o adunătură variată ce-şi câştigă în prezent existenţa în Moscova ca şoferi de taxi, compozitori pentru filme porno, ştergători de parbrize, negustori pe piaţa ambulantă... Planul lui este să plece cu toţii la Paris, sub numele de marea orchestra Bolşoi de la Moscova. Vor sfida destinul şi se vor răzbuna! Vor reuşi?
Ei bine asta poti vedea doar la cinema incepand de astazi. Filmul ruleaza la Cinema Studio, Hollywood Multiplex, Movieplex, The Light Cinema si Cinema City Cotroceni in Bucuresti.
Distribuitorul filmului in Romania este excelenta casa de distributie Independenta Film iar partenerii media TV5 Monde, Transilvania Film, CNC, Athenee Palace Hilton, Carturesti, Cinemagia, Port.ro si RFI.

0 comentarii: