Apres "Le Concert" de Radu Mihaileanu


"Le Concert" al lui Radu Mihaileanu merita vazut! Asta este cel mai usor lucru pe care-l pot scrie deoarece imi vine foarte greu sa povestesc seara magica a vizionarii acestui film insa voi incerca s-o fac.
Cinema Studio, in pofida mirosului de vechi ce se simte inauntru, a fost alegerea perfecta pentru vizionarea acestui film.
Prezenta doamnei Irina Margareta Nistor, ce a tinut un mic discurs in care printre altele ne-a spus ca acesta este cinematograful unde Radu Mihaileanu a vazut prima sa proiectie, a maestrului Radu Mihaileanu, caruia am avut onoarea sa-i strang mana si sa-i "smulg" un autograf pe cartea sa si care si-a articulat amuzant discursul spre bucuria celor prezenti in sala, precum si a lui Ion Sapdaru si Vlad Ivanov nu au facut decat sa inregeasca seara si s-o faca si mai frumoasa.
Filmul lui Radu Mihaileanu este unul plin de pathos, de sensibilitate si imbina aproape divin comedia cu dramatismul povestii. La fel ca si "Concertul pentru vioara" a lui Tchaikovsky filmul ti-se dezvaluie crescendo ajungand ca finalul (a carui filmare a durat 6 luni) sa fie unul sublim.
Povestea lui Andrei Filipov (Aleksei Guskov) a carui izbavire este sustinerea concertului la Teatrul Chatelet din Paris, destinul lui Anne-Marie Jaquet (Melanie Laurent) de a descoperi adevarata identitate a parintilor sai, ingerul pazitor Sascha Grossman (Dmitri Nazarov) care este in pofida caracterului sau vulcanic o adevarata punte de legatura intre orchestra - Filipov si Jaquet creeaza aceeasi epopee de regasire a sinelui si a identitatii ce poate fi regasita in majoritatea filmelor lui Radu Mihaileanu.
"Le Concert" te va face sa razi dar iti va smulge si lacrimi (asa cum a patit subsemnatul dar si alti privitori din sala) iar acest lucru il face si mai glorios. Este usor sa distrugi lumea din trei click-uri de mouse, si 10.000 de efecte speciale iar al tau film sa fie numarul 1 la Box Office insa este deosebit de greu sa sensibilizezi publicul iar Radu Mihaileanu exact asta face prin ale sale filme iar "Le Concert nu este o exceptie de la regula.
Iti recomand sa vezi aceasta pelicula, sa ii dai sansa sa-ti zburde in fata ochilor si iti garantez ca va patrunde in sufletul tau si-l va incalzi.
Finalul filmului a adus cu sine aplauzele audientei, ce a fost dezamagita putin la aprinderea luminilor de lipsa regizorului insa acesta plecase deja spre o noua aventura, spre un nou scenariu si un nou film cu care-l vom astepta.
Multumesc domnule Radu Mihaileanu, iar voua (in special lui D. care a fost incantata si emotionata de acest film) va scriu si va indemn exact la ceea ce mi-a scris si mie regizorul: "...traieste, esti, si vei fi."

0 comentarii: