Roma cinematografica


Ieri seara a avut loc ceremonia de acordare a premiilor Festivalului International de Film de la Roma (editia 4). Juriul condus de Milos Forman si avandu-i alaturi pe Gabriele Muccino, Gae Aulenti, Jean-Loup Dabadie, Pavel Lungin si Senta Berger a acordat premiile acestei editii urmatorilor:

- Premiul juriului pentru cel mai bun film - Marc Aureliu de Aur - "Brotherskab" de Nicolo Donato (Danemarca). Filmul prezinta povestea lui Lars, un tip, ce paraseste armata pentru a-se alatura unui grup Neonazist ce organizeaza raiduri impotriva homosexualilor si Arabilor. O poveste reala plina de secrete, iubiri si violenta ce degenereaza.


- Premiul juriului pentru cea mai buna actrita - Marc Aureliu de Argint - Helen Mirren - "The Last Station"


- Premiul juriului pentru cel mai bun actor - Marc Aureliu de Argint - Sergio Castellitto - "Alza la Testa"


- Marele premiul al juriului - Marc Aureliu de Argint - "L'Uomo che verra" de Giorgio Diritti


- Premiul publicului - Marc Aureliu de Aur al Publicului oferit de BNL - "L'Uomo che verra" de Giorgio Diritti
- Marc Aureliu de Argint pentru cel mai bun documentar - "Sons of Cuba" de Andrew Lang
- Mentiune speciala a juriului pentru cel mai bun documentar - "Fratelli D'Italia" de Claudio Giovannesi

- Premiul Marc Aureliu de Aur pentru intreaga cariera a fost acordat actritei Meryl Streep

Per total in acest an festivalul de film a avut o crestere a calitatii si a numarului de filme fata de editia precedenta. Surprinde castigatorul marelui premiu insa conotatiile filmului par a fi de fapt explicatia acestui succes.
De vazut atunci cand vor sosi in cinematografe "The Last Station" cu Helen Mirren (un posibil candidat la Oscar) precum si "Alza la Testa" pentru prestatia absolut fantastica a lui Sergio Castellitto.
De asemenea merita vazut si cel mai recent film al lui Radu Mihaileanu (francezul evreu de origine romana) - "Concertul" - ce a fost prezentat in afara competitiei de la Roma dar care a adunat la incheierea reprezentatiei fix 10 minute de aplauze din partea publicului prezent in sala. Acesta din urma poate fi vazut din 20 noiembrie in cinematografele din Bucuresti.

0 comentarii: