Herta Muller primeste Nobelul pentru Literatura 2009


Cu 33 de minute in urma Academia Suedeza a anuntat castigatorul din acest an al Premiului Nobel pentru Literatura. Iar castigatorul este de fapt o castigatoare ce s-a nascut in Romania chiar la Timisioara. Este vorba despre doamna Herta Muller. Pe aceasta ocazie ii transmit domniei sale felicitari iar Romaniei si oamenilor de cultura din Romania ce atata timp au tratat-o cu indiferenta (inclusiv gastile alea de la revistele culturale ce acum vor sari si o vor acoperi cu elogii baloase) le transmit o intrebare: acum o considerati demna de luat in seama pe doamna Muller?
Herta Müller (n. 17 august 1953, Niţchidorf, Regiunea Timişoara) este o scriitoare de germană originară din România.
Prietenia cu membrii Aktionsgruppe Banat ("Grupul de Acţiune Banat"), format din studenţi şi scriitori de etnie germană din România, care aveau o atitudine protestatară, neacceptată de regimul comunist, a adus-o în atenţia Securităţii. [1] Ca urmare a refuzului ei de a colabora cu Securitatea, Herta Müller a fost concediată şi expediată pentru reeducare într-un "mediu muncitoresc sănătos" la întreprinderea "Tehnometal". Herta Müller a lucrat apoi ca traducătoare. Ulterior, şi-a câştigat traiul lucrând la câteva grădiniţe şi acordând ore particulare de germană. Biografia sa este prezentată în volumul "Regele se înclină şi ucide".
Volumul de debut, "Niederungen" - "Ţinuturile joase", a apărut în 1982, după o puternică confruntare cu cenzura, care i-a limitat simţitor manuscrisul. Peste doi ani, cartea a fost publicată şi în Republica Federală Germania, exact aşa cum fusese scrisă de autoare. Reacţia autorităţilor din România a fost dură: i s-a interzis să mai publice.
În 1987 a emigrat în Republica Federală Germania, împreună cu soţul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner.
În prezent este membră a Academiei Germane pentru Limbă şi Poezie.
În anul 1999, Herta Müller a fost nominalizată de guvernul german la Premiul Nobel pentru Literatură.
În anul 2008, Herta Müller a fost nominalizată pentru a doua oară, din partea Germaniei, pentru Premiul Nobel pentru Literatură.

sursa: Wikipedia.

0 comentarii: