Mostra Internazionale D'Arte Cinematografica 2008 - edizione 65 - episodul 02



Inceput saptamana trecuta Festivalul International de Film de la Venezia se apropie deja de final.
Cu doar 2 zile ramase pana la aflarea marilor castigatori din acest an iti propun sa vedem ce s-a intamplat important pana acum in capitala lagunara a filmului.

Una din cele mai asteptate proiectii a fost cea a filmului lui Ferzan Ospetek - "Un Giorno Perfetto" ("O zi perfecta").
Pelicula se bazeaza pe romanul cu acelasi nume al autoarei Melania Mazzucco (aparut si in Romania la editura Polirom).
Filmul prezinta povestea plina de chinuri si violente latente dintre Emma si Antonio (interpretati de Isabella Ferrari si Valerio Mastandrea), divortati si cu 2 copii, intr-un carusel de evenimente si personaje care se intrepatrund povestii lor totul pe fundalul unei Rome cat se poate de reala si de chinuitoare.
"In realitate romanul este mult mai dur", a explicat regizorul turc dupa premiera.
Acelasi regizor care pentru prima oara in cariera realizeaza un film al carui scenariu n-a fost scris de el.
"Pe ecran in anumite puncte ar fi fost foarte violent, aproape imposibil de privit. Dar violenta din film face parte din om, chiar daca de cele mai multe ori nu realizam asta."
Filmul va intra in cinematografele din Italia pe 5 septembrie (ramane de vazut daca cinefilii romani se vor putea bucura de el si cand).

Joi, 4 septembrie, in cadrul sectiunii "Orizzonti" regizorul Mimmo Calopresti a prezentat cel mai nou documentar al sau - "La fabbrica dei tedeschi".
Un documentar bazat pe un caz real ce prezinta moartea a 7 muncitori ai fabricii Thyssenkrupp (societate siderurgica torineza).
"Este teribil ca in Italia se poate intampla, mai des ca in orice alta tara europeana, ca un muncitor ce pleaca dimineata la serviciu sa riste sa nu se mai intoarca acasa. Acest film este un "strigat" pentru a putea astfel atrage atentia asupra creerii unei legi care sa garanteze siguranta la locul de munca." a declarat Calopresti.
Regizorul si-a dorit sa faca acest film pentru ca dupa cum a explicat: "cinematograful are o mare calitate: prezinta durerea reala si nu lasa loc polemicii politice."
Filmul are doua parti. Prima in care actorii Valeria Golino, Monica Guerritore, Luca Lionello, Rosalia Porcaro si Silvio Orlando joaca rolul parintilor victimelor si povestesc ziua de dinainte de tragedie, in timp ce in a doua parte documentarul prezinta interviuri cu parintii victimelor si cu cei care au fost martori ai tragediei.
Filmul va intra in cinematografe pe 12 septembrie.

Sursa : Corriere della Sera.

0 comentarii: