Festivalul de film Anonimul - editia 2008



Festivalul International de Film Independent ANONIMUL, editia a V-a, are loc intre 11si 17 august 2008, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii.

Festivalul este unul competitiv, cu doua sectiuni: lungmetraj si scurtmetraj fictiune si animatie. Valoarea totala a premiilor este de 23.000 de USD. Trofeul Festivalului in valoare de 10.000 USD se acorda celui mai bun lungmetraj din competitie.

In 2007, Trofeul ANONIMUL a fost acordat filmului California Dreamin' (Nesfarsit) in regia regretatului Cristian Nemescu. Juriul a fost prezidat de Marina Grasic, producatorul executiv al filmului CRASH - premiul OSCAR 2006 pentru cel mai bun film. California Dreamin' a castigat si Premiul publicului.

Renumitul regizor britanic Ken Loach a fost, alaturi de Cristian Mungiu, invitatul de onoare al editiei 2007. Ambii detinatori ai unui Palme d'Or in 2006 (Loach) si 2007 (Mungiu) au sustinut o sesiune de Q&A dupa proiectii in Satul Cinema.

In 2006, Trofeul ANONIMUL a plecat la fratii Swel si Imad Noury pentru filmul Heaven's doors (Maroc).

In anul 2006, Fundatia Anonimul a organizat un Concurs National de Scenarii de Film cu doua sectiuni: scurtmetraj si lungmetraj.

In anul 2005, Peter Greenaway a onorat cu prezenta sa Festivalul ANONIMUL. Trilogia Tulse Luper Suitcases / Valizele lui Tulse Luper a fost prezentata in Deschiderea Festivalului, iar celebrul regizor a sustinut o prelegere avand ca tema situatia prezenta a cinematografiei mondiale si a raspuns la intrebarile adresate de publicul si specialistii prezenti la Sfantu Gheorghe. Juriul de lungmetraj, prezidat de actrita Maia Morgenstern a acordat Trofeul Festivalului filmului iranian Turtles Can Fly / Testoasele pot zbura de Bahman Ghobadi. Cel mai bun documentar a fost considerat Melting Siberia / Siberia se topeste de Ido Haar (Israel) iar cel mai bun scurtmetraj Summer Clouds / Nori de vara de Axel Danielson (Suedia).

In anul 2004, oaspetele de onoare al festivalului si Presedintele juriului de lungmetraj a fost Moritz de Hadeln, fostul director al Festivalurilor de Film de la Berlin si Venetia. Sub conducerea sa, Juriul a acordat Trofeul Festivalului filmului Buongiorno, notte / Buna dimineata, noapte de Marco Bellochio (Italia). Cel mai bun documentar a fost declarat The Story of the Weeping Camel / Povestea camilei care plange de Davaa Byamasuren si Luigi Falorni (Germania) iar cel mai bun scurtmetraj At That Point... Rebeca / In acel moment... Rebeca de Luciana Gortostiza (Mexic).

Editia 2008 a Festivalului de Film Anonimul se va desfasura la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, intre 11 si 17 august.
La conferinta vor participa:
Marcel Iures – presedintele Festivalului
Miruna Berescu – directorul Festivalului
Ludmila Cvikova – selectionerul Festivalului
Irina-Margareta Nistor – co-selectioner pentru competitia de scurtmetraj
Lucian Georgescu – membru al juriului de lungmetraj
Gabriel Achim - producatorul filmului colaj de scurtmetraje romanesti „Un barbat urmareste o femeie” (prezentat in premiera in cadrul Festivalului de Film Anonimul)
Ileana Cecanu – Marketing & PR Manager – HBO Romania
Anca Nuta – Coordonator evenimente si proiecte culturale – UniCredit Tiriac Bank

Pe langa cele doua sectiuni competitionale ale editiei din acest an – lungmetraj si scurtmetraj fictiune si animatie – festivalul propune cinefililor programul paralel Actori in spatele camerei / Actors behind Camera - filme semnate de actori celebri, precum: Isabella Rossellini, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston, Gael García Bernal, Joseph Fiennes, Ben Affleck si Sean Penn.

Initiata in cadrul celei de-a patra editii a festivalului, sectiunea Eco Docs devine o componenta permanenta a festivalului, in cadrul careia se vor prezenta documentare recente despre problemele globale ale omenirii.

Toate filmele din competitia de lungmetraj si scurtmetraj, precum si cele din programele paralele din cadrul festivalului, vor putea fi urmarite atat in cele trei sali ale Complexului Cinema, cat si in Satul Filmului (camping).
Proiectiile din Satul Filmului vor fi precedate de concerte sustinute de Cvartetul Nova, Hot Club de Bucharest, Jul Baldovin, Nightloosers si Mircea Vintila.

Publicul prezent la Sfantu Gheorghe va acorda doua premii: pentru cel mai bun lungmetraj (in valoare de 1000 USD), respectiv pentru cel mai bun scurtmetraj (in valoare de 500 USD).

In perioada 3-5 octombrie 2008 va avea loc la cinema Studio retrospectiva Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, editia 2008.

Sponsorii si partenerii celei de-a 5-a editii a Festivalului International de Film ANONIMUL sunt: sponsor oficial - UniCredit Tiriac Bank; sponsori principali – PETROM, HP Romania, URSUS; parteneri - Grafica si Tipar, TNT Romania, Becker Aviation, Ramada Majestic Bucharest Hotel; parteneri media – Cotidianul, 24FUN, TABU, Formula AS, Dilema Veche, Romania literara, www.cinemagia.ro, KISS FM, KISS TV, Green Channel, Happy Fish TV, HBO, Antena 1, iar producatorul asociat al evenimentului este Televiziunea Romana.

Festivalul este organizat de FUNDATIA ANONIMUL, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

www.festival-anonimul.ro

0 comentarii: