Bookfest 2008

Stand Nemira
Humanitas
Trei
Carturesti
Trei


Saptamana trecuta a avut loc la Romexpo editia pe 2008 a Bookfest.
40.000 de vizitatori s-au bucurat de oferta generoasa a editurilor si cu siguranta putem spune ca piata de carte nu a murit.
Cum a fost la Bookfest? Afluenta in zilele de sambata si duminica, destul de relaxat in restul.
Aproape toate editurile au avut lansari...lansari ce s-au bucurat de succes sau nu in functie de felul in care au fost anuntate.
De remarcat standurile mari are editurilor potente financiar, ce si-au impartit pavilioanele centrale ale Romexpo si disproportia cu care au fost tratate editurile medii si cele care aduc carte straina.


Ca om care a fost acolo pe intreaga desfasurare a targului am ajuns la urmatoarele concluzii :
- editura Curtea Veche - si-a pastrat lansarile pentru zilele de vineri, sambata si duminica.
A reusit sa-i aduca in Romania pe Andrei Codrescu, Irina Denejkina si Orhan Pamuk.
Personal am ratat prezenta domnului Codrescu, pe care-l stiu in urma articolelor din Dilema veche, dar si pe a Irinei Denejkina, noul wonderkid al literaturii Ruse, insa am reusit sa ma bucur de prezenta lui Orhan Pamuk si sa observ ca afluenta de cititori a fost in numar destul de mare pe perioada prezentei scriitorului turc.
- editura Nemira - cu 2 standuri practic, standul SmartFM fiind tot al lor, si cu o prezenta interesanta a presedintelui Basescu in ziua de vineri.
Nemira nu l-a adus pe Julian Barnes insa a impresionat prin marimea standului, varietatea de titluri si pentru spatiul amenajat juniorilor fiind astfel singura editura care s-a gandit si la cei mici.
- editura Corint - numar de lansari destul de mare, stand mare, insa oarecum a parut ca o editura neserioasa datorita sampling-ului de reviste "The One".
- editura Polirom - un stand interesant, axat mai mult pe carte si nu pe marimea spatiului.
Lansari importante, mai ales "Kasa poporului" de Mitos Micleusanu prezentata de Vasile Ernu, Andrei Gheorghe (pe care iarasi l-am ratat, si tocmai vineri) si Vlad Bulat.
- editura Humanitas - total plicticoasa, a mers pe ideea Gabriel Liiceanu, H.R. Patapievici, Traian Ungureanu, Sever Voinescu ce nu a adus public decat pentru numele celor de mai sus si nu pentru ca si erau interesati de acele lansari.
- editura Trei - cel mai interesant stand, realizat in colaborare cu La Strada Music a surprins prin lipsa de oaresce conventionalitate si prin caldura pe care o degaja amintind putin de podul de la Carturesti.
- Carturesti - din nou la inaltime, un spatiu destul de mic si aglomerat, insa unde puteai citi tolanit o carte sau bea un ceai bun.
- editura Rao - spatiu mare, abundenta de volume si o mare problema la codurile de bare care tot faceau mecanismele de siguranta sa sunt incontinuu.
- Cotidianul - spatiu de divan si biblioteca, bine organizat, puternic aprovizionat cu carti si plin de discutii interesante mai ales duminica cand te puteai relaxa ascultandu-i pe Ioan T. Morar, Florin Iaru (B-24-Fun, Adevarul) si Sever Voinescu (Dilema veche) povestindu-ti despre ultima carte din colectia "Literatura".
- Adevarul Holding - un spatiu mare, gandit ca luxury, bine organizat intr-o masura...insa deficitar la publicatiile de cultura. Practic mai mult se vindea Adevarul cu DVD-ul lui Nicolaescu decat Dilema veche sau Dilemateca, plus ca ziarul Click! era prezent pe stative.

Per total...un targ reusit. Un loc unde merita sa fii. Un loc aglomerat, insa total placut.
Plin de oameni avizi de carte si literatura, genul de om care nu citeste tabloide gen Click! sau Libertatea, genul de om pe care nu-l intereseaza sa fie iubitul unei vedete porno ci il pasioneaza mai mult noua traducere Julian Barnes sau noul disc de la La Strada Music.
Un loc unde trebuia sa fii pentru a intelege ca sunt si altii ca tine...si un eveniment care ar trebui sa fie mai des.
Traiasca literatura si cultura! Ele niciodata nu vor muri...cel putin in inima noastra!

0 comentarii: